Hvis jeg fikk bestemme i Bergen kommune, ville jeg kreve at vi må si og mene «samarbeid» – og gjøre det forbudt å bruke ordet «kjernevirksomhet».
Skrevet av: Ole Mikalsen (FO-tillitsvalgt i Bergen Kommune)
Når folk trenger kommunale tjenester, så er det ikke særlig ofte at det passer med hvordan vi i kommunen har planlagt at ansvaret skal plasseres.
I dag har vi masse kontorer som bruker tid på å finne ut om du og familien din passer inn hos oss, eller om vi skal sende deg videre til et annet kontor.
Når kommuneøkonomien blir stram, sier økonomene våre at «nå må dere konsentrere dere om kjernevirksomheten», og resultatet er at det blir enda vanskeligere å finne riktig kontor.
Den dagen jeg får bestemme, vil jeg at den du treffer, skal tenke at du kom hit av en god grunn og svare: «Ja, vi kan hjelpe deg, i hvert fall med litt av det du tenker på. Og vi kan finne frem til andre som kan hjelpe deg mer».
Det er kanskje et annet kommunalt kontor, en venn eller noen i familien som også kan være med. Vi som jobber i kommunen, må bli mer opptatt av å hjelpe til med å finne løsninger, ikke finmåle hva vårt eget kontor er lovforpliktet til å bidra med.
Vi som er i fagforeningen, kan komme med mange eksempler. I dag tenkte jeg å trekke frem et eksempel fra barnevernet.
Kommunen har en plikt til å sørge for at barn som bor i fosterhjem, har kontakt med foreldrene sine. Kontaktpersonene bruker masse tid på å finne tidspunkt som passer både den ene og den andre parten.
Hva om vi i stedet samlet barna og alle sammen til et møte en kveld, for å finne ut når det passer med samvær, og høre på hva barnet syns? Da slipper vi å bruke masse tid på å skrive og ringe, som er vanlig saksbehandling.
Så kan vi invitere de involverte til et møte. Etter møtet går resten av saksbehandlingen som en lek. Denne metoden kalles «familieråd» og kan sikkert brukes i mange flere sammenhenger.
La oss ta det i bruk for elever, arbeidsløse, syke og gamle. La oss sammen lete etter ressurser som kan løse det viktigste problemet, både i og utenfor det offentlige, så slipper vi å bruke tiden på å utrede og skrive vedtak.
Ved å samarbeide med pårørende og andre kontor, sparer vi tid og får bedre løsninger enn om vi sitter hver for oss og bedriver «kjernevirksomhet». Det er vinn-vinn, det!
(innlegget ble først publisert i Bergens Tidende)
Foto: Vegar Valde