Forebygging som virker
apr.
3.

Forebygging som virker

Velkommen til webinar der vi lanserer den norske oversettelsen av European Prevention Curriculum (EUPC), en håndbok for beslutningstakere, opinionsdannere og policyutformere i evidensbasert rusmiddelforebygging. 

Du får høre mer om:  

  • Hva kunnskapsbasert forebygging betyr i praksis 

  • Det nasjonale programmet for forebygging, et nasjonalt rammeverk (EUPC inngår i dette) 

  • Hva EUPC inneholder og videre arbeid med dette i Norge 

  • Forebyggings- og behandlingsreformen 

  • Kartleggingen av det norske forebyggingssystemet (REPS) – hva fant vi? 

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Vis arrangement →
Framtidas fellesskole – hva truer den og hvor vil vi?
apr.
4.

Framtidas fellesskole – hva truer den og hvor vil vi?

Samfunnet vårt er i endring. Både internasjonale trender og nasjonale endringer preger og utfordrer våre ideer om hva en fellesskole er. På denne skolefrokosten får du ulike perspektiver på hva vi mener med fellesskolen, hva som truer den og hvordan vi kan utvikle den videre. 

Du får presentert et nystartet arbeid med å belyse hva fellesskolens rolle kan og bør være i framtidens samfunn, og du får presentert hvordan en stor norsk kommune forstår og arbeider for fellesskolen.

Vi vil også se bakover i tid for å beskrive de samfunnskrefter som har vært med på å forme den skolen og det yrkeslivet vi kjenner, og vi vil speile norsk virkelighet gjennom et sideblikk fra Danmark. 

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Vis arrangement →

FACT ung - hvordan kan vi samarbeide med barneverntjenesten?
mars
27.

FACT ung - hvordan kan vi samarbeide med barneverntjenesten?

Arrangør: RBKU

Velkommen til nytt Barnevernsforum!

Denne gangen har vi besøk av barnevernspedagog Silje Andersen fra
Fact Ung Bergen og Erika Haugland fra Fana og Ytrebygda barneverntjeneste.

- Kort introduksjon av FACT ung
- Hva kan være utfordrende i samarbeidet mellom FACT ung og barneverntjenesten, og hvordan finne løsninger på dette?
- Bruk av tiltak i barneverntjenesten, kombinert med oppfølging i FACT ung.
- Samarbeid mellom brukerspesialist i FACT ung og barneverntjenesten.

Husk å melde deg på: https://rkbu.norceresearch.no/arrangementer/barnevernsforum-fact-ung-hvordan-kan-vi-samarbeide-med-barneverntjenesten

Vis arrangement →
Webinar: angst og depresjon blant barn og unge i fosterhjem
feb.
21.

Webinar: angst og depresjon blant barn og unge i fosterhjem

Velkommen til nytt webinar i regi av kunnskapombarn.no!

Ungdom som bor i fosterhjem har høyere risiko for psykiske lidelser som angst og depresjon. Det eksisterer lite kunnskap om sammenhengen mellom ungdommenes angst- og depresjonssymptomer og deres livserfaringer med vold og overgrep.

Yasmin Moussavi disputerte i fjor, og doktorgradsavhandlingen hennes viser til nødvendigheten av å se ungdommenes psykiske vansker i lys av deres belastende livserfaringer. Videre understreker funnene i avhandlingen viktigheten av å kartlegge traumatiske erfaringer, spesifikke angst- og depresjonssymptomer, som kan bidra til at nødvendig og rett hjelp og behandling blir tilbudt ungdommene i tide.

Trykk her for Facebook-eventet

Vis arrangement →
Webinar: hvordan skaper vi en tryggere digital oppvekst?
feb.
11.

Webinar: hvordan skaper vi en tryggere digital oppvekst?

Sosiale medier, apper og spill brukes flittig av barn og unge. Og mange er helt gratis å laste ned og kan tas i bruk nokså problemfritt. Eller er de egentlig det?

Kontaktlister, bilder, bruksdata og lokasjonsdata blir ofte samlet inn for at apptilbyderne skal tjene penger. Teknologi kan også misbruke sårbarheter hos brukeren, for eksempel ved å eksponere barn og unge for innhold som forsterker negative tanker og kjøpepress.

Eller at algoritmene holder lengst mulig på barna. Fordi å fange barnas tid og oppmerksomhet gir økte inntekter. All informasjonen som samles inn, kan også bli videresendt og solgt til tredjeparter. Bli med på webinar for å vite mer og få råd til å bedre ivareta barnas personvern.

Webinar for foreldre, lærere og andre

- Manipulerende design i barnas apper og spill
- Hvordan blir data samlet inn, og hva blir barnas informasjon brukt til?
- Hvordan påvirkes barn og unge av reklame?
- Gratis apper og spill, skjulte kostnader – hva bør du som forelder se etter før barna får tilgang?
- Hvilke lover og regler kan beskytte barn og unge?
- Spørsmål og svar.

Pris:

Gratis og åpent for alle, men begrenset antall plasser tilgjengelig. Egne avsatte plasser for Altibox-kunder.

På webinaret møter du Finn Myrstad som er fagdirektør i Forbrukerrådet. Han har lang erfaring fra arbeid med digital sikkerhet og personvern. Finn vil gi deg råd om hvordan du kan beskytte barna i den digitale hverdagen.

Trykk her for Facebook-eventet

Vis arrangement →
Webinar om utlysing til forsking om berekrafta til velferdssamfunnet
des.
12.

Webinar om utlysing til forsking om berekrafta til velferdssamfunnet

Forskingsrådet, ved porteføljen for velferd og utdanning, lyser ut inntil 110 millionar kroner til forsking som styrkjer vår evne til å halde oppe eit økonomisk og sosialt berekraftig velferdssamfunn. I dette webinaret vil vi svare på spørsmål frå forskingsmiljø som vurderer å søkje desse midlane. 

Den tematiske ramma inkluderer økonomisk og sosial tryggleik, samfunnsdeltaking og tilhøyrsel, tillit og legitimitet og gode og effektive velferdstenester. Vi etterspør også kunnskap om dei kulturelle dimensjonane ved desse forskingsområda.  

Utlysingsteksten finn du her (under temaområde Velferd og utdanning): Inntil 110 millionar til forsking om berekrafta til velferdssamfunnet

Før webinar med spørsmål og svar oppmodar vi til å lese utlysinga (lenkja over) nøye og sjå nemnde video.

Dette webinaret, og video, vil vere nyttig for forskarar og forskingsrådgivarar og andre relevante administrativt tilsette ved forskingsinstitusjonane.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Hvordan står det til med folkehelsen?
des.
5.

Hvordan står det til med folkehelsen?

Folkehelseinstituttet inviterer til åpent NCD-møte om helsetilstanden i Norge – om for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer (NCD), forekomst og utviklingstrekk.

Målet med møtet er å nå ut til ulike brukergrupper med ny kunnskap på folkehelseområdet om helsetilstanden i Norge, og faktorer som påvirker den. I tillegg setter vi søkelyset på hvordan vi i Norge kan jobbe med kunnskapsbaserte tiltak og evaluere mulige effekter av disse for å forebygge utviklingen av ikke-smittsomme sykdommer.

Trykk her for mer informasjon og lenke til stramingen

Vis arrangement →
It takes a village, men hvordan?
nov.
28.

It takes a village, men hvordan?

Arrangør: SOS-barnebyer

I dette webinaret setter vi søkelyset på lokalsamfunnets rolle i arbeidet med å sikre barn og unge en trygg og god oppvekst. Der flere havner innafor og færre ramler igjennom. Hva gjør de som lykkes? Hvilke utfordringer har de møtt på? Og hvordan kom de rundt dem?

SOS-barnebyer ser sterke lokalsamfunn som en grunnleggende del av arbeidet med å sikre barns rett til en god oppvekst. Når et lokalsamfunn er engasjert, støttende og inkluderende, skapes det et nettverk som både beskytter barn, styrker familier og gir dem gode forutsetninger for fremtiden.

«It takes a village to raise a child» – heter det så fint. I en tid der kommuneøkonomien er trang, utenforskapsfloka vokser og mange familier strever, må vi mobilisere bredt. Men hvordan? Og hvorfor er det så vanskelig?

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Innbyggerstemmen i politiet
nov.
15.

Innbyggerstemmen i politiet

Innbyggerstemmen er navnet på politiets satsing for å styrke utenfra og inn-perspektivet. Dette innebærer at politiet lytter til innbyggerens stemme og lar dette få betydning for hvordan de jobber, utvikler tjenester og tar beslutninger.

Arbeidet med Innbyggerstemmen startet i 2021, med støtte fra DOGA og Digitaliseringsdirektoratets stimuleringsordning for innovasjon i offentlig sektor, StimuLab.

Politiet har testet ut nye måter å jobbe på, som de opplever har gitt stor verdi.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Webinar: pårørende og omsorgsbyrde
nov.
6.

Webinar: pårørende og omsorgsbyrde

De fleste vil være pårørende i løpet av livet. TryggEst skal bidra til å forhindre, avdekke og håndtere vold og overgrep mot voksne mennesker som i liten eller ingen grad er i stand til å beskytte seg selv. Kan TryggEst og kommuner som har eller planlegger å starte med TryggEst også bidra til at pårørende får økt kunnskap og bistand?

Hvordan er det å være pårørende, og kan økt pårørendestøtte bidra til forebygging av vold?

Eldrereformen skal bidra til et mer aldersvennlig samfunn, at flere eldre kan leve aktive liv lenger og oppleve trygghet ved å bo i eget hjem. Hvordan skal vi få dette til i praksis?

- Kan vi med økt fokus på og økt kunnskap forebygge og redusere omsorgsbyrden?
- Redusere slitasje og dermed bidra til at vi som pårørende får det bedre og samtidig reduserer risikoen for at vold utøves?

Målgruppe:
Ansatte i kommunale tjenester, men kan også være for innbyggere.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Yngre webinaret - tilpassede tilbud for yngre personer med demens og deres familier
okt.
31.

Yngre webinaret - tilpassede tilbud for yngre personer med demens og deres familier

Velkommen til gratiswebinar med temaet "Yngre webinaret - Tilpassede tilbud for yngre personer med demens og deres familier".

Når en person får demens påvirkes hele familien. Sammenliknet med eldre er det noen viktige forskjeller hos yngre personer med demens.

Målgruppen er primært ansatte i kommunens helse- og omsorstjenester, spesialisthelsetjenesten og frivillige organisasjoner, samt andre interesserte.

Webinaret er et av pårørendetiltakene i Demensplan 2025 og arrangeres av Aldring og helse i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Teknologi til personer med kognitiv svikt og demens
okt.
23.

Teknologi til personer med kognitiv svikt og demens

Dagskurs i teknologi til personer med kognitiv svikt og demens arrangeres på teams 23.10.2024.

Kurset handler om velferdsteknologi og person-nær teknologi som kan støtte personer med demens og deres pårørende i hverdagen. Kursdeltakerne skal øve seg i grupearbeid på å kartlegge behiv og identifisere mulig person-nær teknologi til ulike case.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Digitalt grunnkurs om kjønnslemlestelse
okt.
9.
til 10. okt.

Digitalt grunnkurs om kjønnslemlestelse

Kurset gir en grunnleggende opplæring om temaer som er viktige for å kunne forstå, avdekke og håndtere saker som omhandler kjønnslemlestelse.

Dette inkluderer:

  • Kunnskap om ulike typer av kjønnslemlestelse

  • Utbredelse

  • Lovverk

  • Kjønnslemlestelse i en migrasjonskontekst og i Norge i dag

  • Helsehjelp til jenter og kvinner som er omskåret

  • Hvordan å snakke om kjønnslemlestelse med personer som kan være berørt av tematikken

  • Forebyggende arbeid i grupper

Hvem er kurset for?
Alle som kommer i kontakt med jenter og kvinner som er omskåret eller står fare for å bli det.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Webinar: Fra utfordring til mulighet - funksjonsassistanse på jobben
sep.
25.

Webinar: Fra utfordring til mulighet - funksjonsassistanse på jobben

Funksjonsassistanse er en skjult tjeneste hos NAV. Dette er assistanse du kan få i forbindelse med jobb og annen inntektsbringende aktivitet. Funksjonsassistanse har ofte en mye kortere/raskere søkeprosess enn BPA fra kommunen. Vil du vite hvordan du søker om dette, eller bare er nysgjerrig på hva det er og hvordan det brukes?

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Democracy Reloading Webinars on youth participation in municipal decisions in 2024
sep.
25.

Democracy Reloading Webinars on youth participation in municipal decisions in 2024

Do you want to know better how to involve young people in municipal decision-making? Are you working as municipal youth policy officer or youth worker supporting municipal youth participation?

The Democracy Reloading Partnership is organising four webinars in 2024. Each webinar is focusing on one of the 4 key tasks that ensure a more successful implementation of youth participation in municipal decision-making.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Webinar: boliger til unge med utviklingshemming
sep.
25.

Webinar: boliger til unge med utviklingshemming

Økende kostnader gjør det utfordrende for kommunene å få til boligprosjekter for unge med utviklingshemming. I dette webinaret ser vi nærmere på hvordan kommunen kan kjøpe omsorgsboliger i ordinære nyboligprosjekter som et kostnadsbesparende alternativ til andre finansieringsmodeller.

  • Tid: 25. september, klokka 10.00-11.30

  • Sted: digitalt

  • Pris: gratis

Personer med utviklingshemming skal kunne velge hvor og hvordan de bor på lik linje med alle andre. Ved å bruke Husbankens økonomiske virkemidler kan kommunen framskaffe rimeligere boliger til personer med vedtak om heldøgns helse- og omsorgstjenester.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Tverrsektorielt nettverksmøte med Ett slag av gangen
sep.
18.

Tverrsektorielt nettverksmøte med Ett slag av gangen

Ett slag av gangen (ESAG) bruker golfbanen som mestringsarena overfor mennesker med rusavhengighet, psykisk syke, unge lovbrytere, domfelte og løslatte, unge i utenforskap og minoriteter.

De bruker golf som virkemiddel for å nå målene, og de ønsker at alle menneskene som er deltagere hos dem skal få sitt ønske oppfylt; å komme tilbake til «normalsamfunnet» med jobb eller skole og gjenforening med familie.

Onsdag 18. september inviterer Tverrfaglig.no til digitalt møte hvor man får anledning til å lære mer om hvordan Ett slag av gangen jobber. Les mer om dem her.

Trykk her for påmelding.

De som er påmeldt får tilsendte møtelenke på e-post noen dager i forkant.

Påmeldingfrist: 15. september

Vis arrangement →
Påførendekonferansen 2024
sep.
18.

Påførendekonferansen 2024

En digital konferanse for pårørende og fagpersonene som møter dem

Hva når partneren din begynner å glemme? Når barnet du nettopp har født viser seg å ha en funksjonsnedsettelse? Når du ikke klarer å stå i jobb lengre fordi det er for krevende å følge opp dine gamle foreldre? Eller når du finner ut at sønnen din ikke har vært på skolen på flere uker?

De fleste av oss kommer til å oppleve plutselige endringer og inngripende overganger i livet. Årets Pårørendekonferanse setter søkelyset på hvordan vi kan finne gode veier videre og på hvordan håpet finnes selv når alt synes håpløst.

Trykk her for mer informasjon

Vis arrangement →
Tverrsektorielt nettverksmøte om Utenfor-regnskapet
sep.
3.

Tverrsektorielt nettverksmøte om Utenfor-regnskapet

Tirsdag 3. september inviterer Tverrfaglig.no til digitalt tverrsektorielt nettverksmøte. Denne gang om Utenfor-regnskapet.

Utenfor-regnskapet er et verktøy for å vise hvor mye samfunnet potensielt kan spare på å forebygge fremfor å reparere, og på å investere i mennesker fremfor å se dem som en utgiftspost.

Une Tangen fra KS vil fortelle mer om hvordan dette verktøyet kan brukes. Se mer om Utenfor-regnskapet her.

Trykk her for påmelding

Påmeldingsfrist: 1. september

Vis arrangement →
Digital lunsj: Hvordan inkludere gutters og menns utfordringer i større grad?
aug.
21.

Digital lunsj: Hvordan inkludere gutters og menns utfordringer i større grad?

Arrangør: Folkehelsefoeningen

Våren 2024 var mannsutvalget ferdig med sitt arbeid. I innstillingen skriver de følgende: Mannsutvalget mener det overordnede målet for likestillingspolitikken bør være at alle har de samme mulighetene for samfunnsdeltagelse. Likestillingens neste steg må innebære å inkludere gutter og menns utfordringer i større grad enn i dag.

Trykk her for mer informasjon om program og påmelding

Vis arrangement →
Nettkurs: ungdom utnyttet til kriminalitet
aug.
21.
til 22. aug.

Nettkurs: ungdom utnyttet til kriminalitet

Arrangør: RVTS Nord, RVTS Vest, RVTS Midt og RVTS Sør

Barn og unge som utfører kriminelle handlinger gjør det ofte sammen med andre. Selv om de opplever at de får fordeler av kriminaliteten, kan de også bli utnyttet av eldre ungdom eller kriminelle nettverk, og det kan være vanskelig å trekke seg ut. For å gi riktig hjelp til barn og unge som begår kriminelle handlinger, er det viktig å forstå hva som ligger bak. Dersom kriminaliteten ikke bare forårsakes av et ønske om vinning, rus- og atferdsproblemer e.l., men også at det er vanskelig å trekke seg ut pga. press, gjeld, vold eller trusler, kan ungdommen trenge andre former for beskyttelse og bistand. Dette er viktig både for å ivareta hensynet til barnets beste, og for å forebygge videre kriminalitet.

Kurset gir en innføring i hva utnyttelse til kriminalitet er, og hvordan slik utnyttelse kan være en form for menneskehandel. Kursdeltakerne vil få kunnskap hvordan ungdom rekrutteres og utnyttes til kriminalitet i Norge, og handlingskompetanse om hvordan vi kan forebygge, avdekke og gi ungdom en god og helhetlig oppfølging.

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Vis arrangement →
Barn & unge i kriminalomsorgen
juni
13.

Barn & unge i kriminalomsorgen

Arrangør: KRUS

Barn og unge som begår kriminalitet og straffes har økt fokus i samfunnsdebatten. Det pekes på økt kriminalitet blant unge og problemer med kriminelle nettverk.

Behovet for tidligere innsats, bedre samordning og mer kompetanse blir tydelig.

 Vi i Kriminalomsorgen tror på at vi kan gjøre en forskjell for de unge som tilbringer en del av sin oppvekst hos oss. Men hvordan kan vi samarbeide med de unge for å bygge relasjoner som virker? Og hvordan kan vi samarbeide med andre aktører slik at samfunnet som helhet kan bidra til innenforskap for unge i kriminalomsorgen.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KD) og Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS ønsker deg hjertelig velkommen til digital konferanse.

Mer info om program og påmelding finner du her

Vis arrangement →
To år med Visma Flyt Barnevern
juni
12.

To år med Visma Flyt Barnevern

Arrangør: Visma

Fagsystemet Flyt Barnevern har blitt brukt ute i kommune-Norge i snart to år. Vi har fått tilbakemeldinger, lært, utviklet og oppdatert mye denne tiden. Det tar tid å venne seg til en ny arbeidsform, nye systemer og nye rutiner.

To av kommunene som har erfart dette med nettopp Flyt Barnevern er Namsos og Ullensvang. Vi er så heldige at Namsos barnevernstjeneste har takket ja til å komme på nettseminaret og dele sine erfaringer med rapportering til Nasjonalt Barnevernsregister med oss. Ullensvang kommune deler sine erfaringer med innføringen av Flyt Barnevern.

På nettseminaret får du også høre mer om Visma sin satsing innen barnevernstjenesten i tiden fremover, status på utvikling og leveranse. Deretter får produktsjef Kersti Maren Halvorsen med seg løsningsansvarlig Mari Brovold til en spennende demo av ny funksjonalitet i Flyt Barnevern.

Mer informasjon finner du her.

Vis arrangement →