Nettkurs: ungdom utnyttet til kriminalitet
aug.
21.
til 22. aug.

Nettkurs: ungdom utnyttet til kriminalitet

Arrangør: RVTS Nord, RVTS Vest, RVTS Midt og RVTS Sør

Barn og unge som utfører kriminelle handlinger gjør det ofte sammen med andre. Selv om de opplever at de får fordeler av kriminaliteten, kan de også bli utnyttet av eldre ungdom eller kriminelle nettverk, og det kan være vanskelig å trekke seg ut. For å gi riktig hjelp til barn og unge som begår kriminelle handlinger, er det viktig å forstå hva som ligger bak. Dersom kriminaliteten ikke bare forårsakes av et ønske om vinning, rus- og atferdsproblemer e.l., men også at det er vanskelig å trekke seg ut pga. press, gjeld, vold eller trusler, kan ungdommen trenge andre former for beskyttelse og bistand. Dette er viktig både for å ivareta hensynet til barnets beste, og for å forebygge videre kriminalitet.

Kurset gir en innføring i hva utnyttelse til kriminalitet er, og hvordan slik utnyttelse kan være en form for menneskehandel. Kursdeltakerne vil få kunnskap hvordan ungdom rekrutteres og utnyttes til kriminalitet i Norge, og handlingskompetanse om hvordan vi kan forebygge, avdekke og gi ungdom en god og helhetlig oppfølging.

Trykk her for mer informasjon og påmelding

Vis arrangement →

Barn & unge i kriminalomsorgen
jun.
13.

Barn & unge i kriminalomsorgen

Arrangør: KRUS

Barn og unge som begår kriminalitet og straffes har økt fokus i samfunnsdebatten. Det pekes på økt kriminalitet blant unge og problemer med kriminelle nettverk.

Behovet for tidligere innsats, bedre samordning og mer kompetanse blir tydelig.

 Vi i Kriminalomsorgen tror på at vi kan gjøre en forskjell for de unge som tilbringer en del av sin oppvekst hos oss. Men hvordan kan vi samarbeide med de unge for å bygge relasjoner som virker? Og hvordan kan vi samarbeide med andre aktører slik at samfunnet som helhet kan bidra til innenforskap for unge i kriminalomsorgen.

Kriminalomsorgsdirektoratet (KD) og Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS ønsker deg hjertelig velkommen til digital konferanse.

Mer info om program og påmelding finner du her

Vis arrangement →
To år med Visma Flyt Barnevern
jun.
12.

To år med Visma Flyt Barnevern

Arrangør: Visma

Fagsystemet Flyt Barnevern har blitt brukt ute i kommune-Norge i snart to år. Vi har fått tilbakemeldinger, lært, utviklet og oppdatert mye denne tiden. Det tar tid å venne seg til en ny arbeidsform, nye systemer og nye rutiner.

To av kommunene som har erfart dette med nettopp Flyt Barnevern er Namsos og Ullensvang. Vi er så heldige at Namsos barnevernstjeneste har takket ja til å komme på nettseminaret og dele sine erfaringer med rapportering til Nasjonalt Barnevernsregister med oss. Ullensvang kommune deler sine erfaringer med innføringen av Flyt Barnevern.

På nettseminaret får du også høre mer om Visma sin satsing innen barnevernstjenesten i tiden fremover, status på utvikling og leveranse. Deretter får produktsjef Kersti Maren Halvorsen med seg løsningsansvarlig Mari Brovold til en spennende demo av ny funksjonalitet i Flyt Barnevern.

Mer informasjon finner du her.

Vis arrangement →
Kutte, snappe, dele, like - selvskading og sosiale medier
mai
24.

Kutte, snappe, dele, like - selvskading og sosiale medier

Arrangør: RVTS Vest

Sosiale medier utgjør viktige plattformer for sosial interaksjon blant unge, inkludert de som sliter med selvskading. Mange søker informasjon og støtte på nettet, da det gir muligheten til anonymitet og unngåelse av stigmatisering. Noen deler bilder av egen selvskading, og får positiv tilbakemelding i form av likes og hjerter. "Kutte, snappe, dele, like" - Hvordan møter vi disse utfordringene på gode måter?

Som fagpersoner og omsorgspersoner er det avgjørende å forstå unges digitale liv og hvordan det kommuniseres på nettet. Selvskading fungerer ofte som en mestringsstrategi for å takle smertefulle situasjoner og følelser. Det kan være vanskelig å bryte denne vanen, til tross for at den kan føre til alvorlige konsekvenser over tid.

I Fredagsfokus denne gang møter erfaringsstemme Thea-Eline Amundsen, som bl.a. holder foredrag om tema, samt Linda Thomassen og Julie F. Andreassen fra RVTS Vest som begge har erfaring med å møte unge som selvskader. Ved RVTS Vest er de involvert i arbeidet med www.livetpatimeplanen og https://selvskading-some.no/

Mer informasjon om seminaret finner du her.

Nyttige ressurser:

- Webinar om avataren Frida: https://www.facebook.com/events/1337007416981420/
- Frida: https://www.snakkomselvmord.no/frida/
- Webinar fra Helsedirektoratet. "Hva gjør vi når barn og unge deler innhold om selvskading og selvmordstanker?": https://players.brightcove.net/.../default.../index.html...
- Ung.no: Deling av selvskading og selvmordstanker på nett: https://www.ung.no/deling-av-selvskading-og-selvmordstanker

Vis arrangement →
Dagskonferanse om holdninger til selvmord
mai
22.

Dagskonferanse om holdninger til selvmord

Våre holdninger styrer hva vi ser og overser, og hvordan vi møter andre mennesker.

Arrangør: RVTS Vest og LEVE.

Holdningen til selvmord og etterlatte varierer mellom kulturer, generasjoner og individer.
Holdning kan gi mulighet for vekst, men også stengsler for åpenhet og ærlighet.
Vår holdning til andre menneskers utfordringer kan redde liv.

Velkommen til en dagskonferanse med fokus på hvordan holdninger påvirker relasjonen mellom mennesker.

Mer informasjon og påmelding finner finner du her: https://rvtsvest.no/ka-e-det-du-sier/

Vis arrangement →
Webinar: Frida hjelper deg å snakke om selvskading
mai
14.

Webinar: Frida hjelper deg å snakke om selvskading

Arrangør: RVTS Øst, RVTS Nord

Stadig flere barn og unge selvskader, og stadig flere av oss må klare å snakke om selvskading. Utbredelsen av selvskading henger sammen med fremveksten av sosiale medier, og dette må vi som jobber med barn og unge vite noe om for å klare å være til hjelp.

Hvem er webinaret for:
Alle som møter ungdom gjennom sitt arbeid eller på andre relevante arenaer.

For å bli tryggere på å snakke om selvskading er det lurt å øve. Derfor har RVTS Øst laget et spill i form av en avatar som har fått navnet Frida. Frida er ei jente på 16 år som strever med selvskading, og problemene utspiller seg på sosiale medier. I spillet går du inn i rollen som klassekontakten hennes, og målet med spillet er å finne måter å snakke med Frida på som gjør at hun blir trygg på deg, og klarer å fortelle deg at hun har det vanskelig.

RVTS Øst inviterer til nytt gratis frokostwebinar, om ungdom, selvskading og hva vi kan gjøre for å hjelpe. Meld deg på innen 13. mai, og velg selv når du ønsker å se webinaret. Innholdet er tilgjengelig en hel måned etter webinaret sendes.

I dette webinaret blir du kjent med spill som samtaletrening, og i tillegg får du møte fagpersoner med stor kunnskap om selvskading blant barn og unge.

Mer informasjon finner du her

Vis arrangement →
Webinar om etablering og drift av pårørendeskoler
apr.
29.

Webinar om etablering og drift av pårørendeskoler

Arrangør: Aldring og helse - Hev kompetansen og Aldring og helse

Er du ansatt i kommunens helse- og omsorgstjeneste eller spesialisthelsetjenesten og ønsker å etablere eller videreføre pårørendeskole eller samtalegruppe? Meld dere på vårens gratis veiledningswebinar!

Målet med webinaret er å gi deg grunnleggende innføring, tips og råd om planlegging og gjennomføring av pårørendeskole og samtalegruppe og informasjon om ressursser i arbeidet.

Mer informasjon finner du her

Vis arrangement →
Seminar: Oppvekstprofiler 2024 - Vennskap og felleskap blant barn og unge
apr.
17.

Seminar: Oppvekstprofiler 2024 - Vennskap og felleskap blant barn og unge

Arrangør: Folkehelseinstituttet

Tema for oppvekstprofilene 2024 er vennskap og hvorfor dette er så viktig for barn og unges utviklingog livskvalitet. Vi vil diskutere hva skole og kommune kan gjøre for å styrke muligheter for gode vennskap, og får høre innlegg fra forskere og fagpersoner på feltet. I tillegg presenteres nye tall på barn og unges vennskap og trivsel i skolen og på fritiden, og hvordan det kan variere mellom ulike bydeler, kommuner og fylker i Norge. 

Oppvekstprofilene er unike rapporter for alle landets kommuner og bydeler i de fire største byene, og inneholder statistikk om barn og unge fra din kommune eller bydel.

Seminaret streames. Mer informasjon og lenke til streaming finner du her.

Vis arrangement →
Fra vold og uro til trygge klasserom for alle
apr.
8.

Fra vold og uro til trygge klasserom for alle

Arrangement av Tankesmien Agenda og Kulturhuset

Andelen avviksmeldinger om vold og trusler mot ansatte i skolen har økt raskt. Grunnskoleansatte har tre ganger så høy risiko for å bli utsatt for vold og trusler som andre yrker. Hvorfor har det skjedd? Og hva kan gjøres?

Program:
Innledning om situasjonen for de ansatte v/Arbeidstilsynet

Panelsamtale v/ partene i arbeidslivet (navn kommer)

Politisk diskusjon v/ Jan Tore Sanner (H) og Elise Waagen (Ap)

Frokost serveres fra kl. 08.15. Arrangementet vil streames.

Mer informasjon finner du her: https://fb.me/e/70eUf1VeQ

Vis arrangement →
Vold i nære relasjoner: vold, overgrep, utnyttelse og menneskehandel
mar.
18.

Vold i nære relasjoner: vold, overgrep, utnyttelse og menneskehandel

Sammen med RVTS ØST, ROSA og andre aktører Helsedirektoratet til et seminar om den viktige rollen helsepersonell og sosialarbeidere har når det gjelder avdekking av vold, utnyttelse og menneskehandel.

Seminaret er gratis og organiseres både fysisk og digitalt. Les mer og meld deg på her
https://www.helsedirektoratet.no/.../vold-i-naere...

Helse og sosialarbeidere kan fange opp tegn på at noe er galt, men det kan være vanskelig å vite akkurat hva personen er utsatt for og hvordan man bør gå frem for å avklare og eventuelt henvise videre.

På dette seminaret ser de nærmere på den viktige rollen helsepersonell og sosialarbeidere har når det gjelder avdekking av vold, utnyttelse og menneskehandel.

Vis arrangement →
Klart språk i barnevernet
mar.
5.

Klart språk i barnevernet

"På grunnlag av melding om bekymring vedrørende barnets omsorgssituasjon vil barneverntjenesten igangsette undersøkelse, jf. Lov om barneverntjenester § 4-3, da det er rimelig grunn til å anta at det foreligger forhold som kan gi grunnlag for tiltak etter samme lov."

‍Måten vi møter innbyggerne på gjennom tekstene våre, er avgjørende for hvordan de oppfatter oss. En tekst kan vise omtanke og skape tillit, men den kan også skape avstand og avmakt.

Hvordan skrive klart, presist og tillitsvekkende til barn og foreldre som befinner seg i en sårbar situasjon?

Fagdagen gir deg svar på dette!

Målgruppe

Ansatte i barnevernet, kommunal ledelse og administrativt ansatte som jobber innen barnevernsområdet.

Formål

Få mer kunnskap om hvordan klart språk kan bidra til mer effektive tekster og øke tilliten til barnevernet.

‍Nyttig informasjon

Er du ikke tilgjengelig til å se webinaret den 5.mars, vil du få tilgang til en personlig link med opptak i etterkant. Linken vil være tilgjengelig i ca. fire uker. Det er kun de som er påmeldt webinaret som vil få tilgang til link med opptaket.

Arrangør: KS Agenda

Pris: 500.-

Mer info om fagdagen og påmelding finner du her

Vis arrangement →
Introduksjon til medvirkning
feb.
27.

Introduksjon til medvirkning

Digitalt møte - Introduksjon til medvirkning:

  • Hva er medvirkning og hva er viktig å tenke på?

  • Hvordan sikres kvalitet i medvirkningsprosesser?

Pål Isdahl Solberg fra Medvirkningsagentene gir deltakere en grunnleggende introduksjon til medvirkning.

Påmeldte får tilsendt en lenke på e-post dagen før.

Påmelding via: https://forms.office.com/e/MQv3zRrK6a

Om Medvirkningsagentene:

Medvirkningsagentene utgjør et nettverk, både nasjonalt i Norge og på internasjonalt nivå, sammensatt av enkeltpersoner med en spesiell interesse for spørsmål knyttet til bred medvirkning, tjenesteutvikling og ungdomsarbeid. Vi er engasjert i en aktiv innsats for utvikling innenfor disse områdene, inkludert samarbeid med andre partnere.

Vårt nettverk av Medvirkningsagenter fungerer som en plattform som knytter sammen en mangfoldig gruppe enkeltpersoner som deler en felles lidenskap for medvirkning, tjenesteutvikling og ungdomsarbeid. Gjennom en kollektiv innsats søker vi å påvirke disse sektorene positivt.

Vi setter særlig fokus på begrepet "medvirkning", og søker ikke bare å gi ungdommer en stemme i beslutningsprosesser, men også å anerkjenne den berikende effekten av deltakelse fra ulike aldersgrupper og bakgrunner. Vi tror på at medvirkning er en verdifull ressurs for samfunnet, og arbeider aktivt for å skape rom for meningsutveksling og dialog.

Ved å samarbeide kreativt og dele nyskapende ideer, arbeider vi for å gjøre tjenester mer relevante, tilpasningsdyktige og effektive. Dette arbeidet styrkes gjennom partnerskap med andre organisasjoner og enkeltpersoner som deler våre mål og visjoner.

Internasjonalt samarbeid er en viktig del av Medvirkningsagentenes virke. Ved å koble sammen likesinnede enkeltpersoner og grupper på tvers av landegrenser, etablerer vi en global plattform for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling. Dette muliggjør en bredere tilgang til ulike perspektiver, løsninger og beste praksis, som alle bidrar til å styrke våre egne initiativer.

Gjennom engasjement, samarbeid og en bred tilnærming legger vi grunnlaget for en mer inkluderende, innovativ og samarbeidsorientert tilnærming til samfunnsutvikling.

Vis arrangement →
Din rolle som koordinator i lokaldemokratiet
jan.
31.

Din rolle som koordinator i lokaldemokratiet

KS Agenda inviterer til digital fagdag.

I hver kommune og fylkeskommune skal det opprettes et eldreråd, et råd for mennesker med funksjonsnedsettelser og et ungdomsråd eller annet medvirkningsorgan for ungdom. Alle disse rådene skal bidra til bedre politiske og administrative beslutninger. Fagdagen gir deg nyttig kunnskap om hvordan dette arbeidet kan koordineres.

Mer informasjon finner du her.

Vis arrangement →
Yngre personer med demens - oppfølging av barn og unge som pårørende
nov.
16.

Yngre personer med demens - oppfølging av barn og unge som pårørende

Webinaret er beregnet på ansatte i kommunens helse- og omsorgstjenester og spesialisthelsetjenesten og andre interesserte. Målet er å sette søkelyset på barn og unges opplevelser som pårørende og deres behov for oppfølging, hjelp og støtte.

Webinaret arrangeres i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen, på oppdrag fra Helsedirektoratet

Praktisk info:
Webinaret sendes digitalt via YouTube. Deltakerne kan følge med fra PC, nettbrett eller mobiltelefon og får tilsendt en lenke på e-post.

Mer info om arrangementet finner du her

Vis arrangement →
NAV-konferansen 2023: Fattigdom i velferdstaten Norge
nov.
16.

NAV-konferansen 2023: Fattigdom i velferdstaten Norge

Hva vil det si å være fattig i et av verdens rikeste land? Årets NAV-konferanse byr på oppdatert forskning, analyser og samtaler, 16. november på Sentralen. Meld deg på nå!

Sterk prisvekst og renteøkninger betyr strammere økonomi for de fleste av oss. Men for noen blir det stadig vanskeligere og kanskje umulig å få endene til å møtes. Flere kontakter nå NAV for å få hjelp. Frivillige organisasjoner melder om lengre matkøer og økt pågang på tilbud om gratis aktiviteter og ferier. SSBs levekårsundersøkelse for 2022 viser at flere enn hundre tusen norske barn lever i fattige familier.

Norge er et av verdens rikeste land, en velferdsstat med sterkt sosialt sikkerhetsnett. Hva kan vi gjøre annerledes for å lykkes bedre med å bidra til sosial og økonomisk trygghet for alle?

Konferansen vil gi et oppdatert bilde av utviklingen i lavinntekt og levekår i Norge, gjennom fersk forskning og analyser fra vårt eget land og land vi sammenligner oss med. På programmet står også historier om fattigdom og samtaler om noen av de viktige spørsmålene som melder seg.

Du møter blant andre:

• Tone Fløtten, daglig leder for forskningsstiftelsen Fafo
• Monika Queisser, leder for OECDs sosialpolitiske avdeling
• Tom Clark, journalist og kommentator
• Ole Martin Hafsmo, filmregissør og skaper av podkasten Skitbyen
• Shaza Majid, kommentator i VG og forfatter
• Hans Christian Holte, arbeids- og velferdsdirektør

Konferansier er journalist Hilde Sandvik

Link til digital deltagelse: https://tinyurl.com/4hvaycyz

Vis arrangement →
Lunsjwebinar: verdens beste sykehjem?
nov.
2.

Lunsjwebinar: verdens beste sykehjem?

Hva slags sykehjem ønsker du å jobbe eller bo på? Kan Livsgledehjem bidra til å skape verdens beste sykehjem?
Etter en introduksjon fra Lene S. Sødal fra Livsglede for Eldre, vil avdelingsleder Charlotte Iversen fra Stangnes sykehjem i Harstad fortelle om hvordan Livsgledehjem brukes som lederverktøy. Fra Sande kommune forteller livsgledekonsulent Ann-Kristin Brekke Oksavik og Kristin Longva, som er livsgledeansvarlig, om sine erfaringer med livsgledearbeidet.
Webinaret er gratis og åpent for alle!

Påmelding gjør du her.

Vis arrangement →
Samskaping - er det egentlig mulig?
nov.
2.

Samskaping - er det egentlig mulig?

Hvordan få til gode prosesser når man skal skape aktive møteplasser?

Samfunnet vårt står overfor store utfordringer knyttet til inaktivitet og psykisk uhelse. Behovet for å skape attraktive møteplasser som stimulerer til både fysisk og sosial aktivitet i lokalsamfunn landet over, er stort.

Men hvordan skaper vi egentlig møteplasser som treffer behovene til innbyggerne? Og hvordan involverer vi dem vi ønsker å treffe -på en god måte?

Bli med på frokostseminar og bli litt klokere på hvordan samskaping funker – og ikke funker – i praksis!

Mer informasjon finner du her

Vis arrangement →
Recoverykonferansen 2023 - digitalt seminar
sep.
26.

Recoverykonferansen 2023 - digitalt seminar

Den fysiske Recoverykonferansen blir flyttet til 2024, som erstatning vil det holdes et digitalt seminar 26. september 2023 kl. 10.00-13.00.

Programmet er fortsatt under utvikling, men dette er noe av det du får lære om: 

Mike Slade skal prate om forskning på recovery.

Ottar Ness tar oss gjennomen introduksjon til det å rigge samfunn på måter som skaper livskvalitet, sosial rettferdighet og utjevner forskjeller.

Mette Ellingsdalen fra WSO (Landsforeningen We Shall Overcome) vil under seminaret gi en innføring i verktøyet Quality Rights, som er utviklet av WHO.

Klinisk psykolog og ph.d. i psykiatri, Anders Sørensen, skal snakke om hvorvidt medikamenter kan hindre recovery. Sørensen forsker på nedtrapping av psykofarmaka og har egen praksis i København, hvor han primært hjelper mennesker ut av antidepressiva, antipsykotika, sovemedisin og annen avhengighetsskapende medisin.

NAPHA skal holde et innlegg om et nytt e-læringsprogram om recovery som er på trappene, og Solrun Steffensen (NAPHA) skal prate om folkehelse og gode liv, som en introduksjon til viktige tema i den nye folkehelsemeldingen. 

Noen av teamene på det digitale seminaret blir tatt videre til den fysiske recoverykonferansen i 2024, hvor man vil gå mer i dybden samt gi rom for diskusjon og workshops.

Noen av teamene blir tatt videre til den fysiske konferansen i 2024, hvor man vil gå mer i dybden samt gi rom for diskusjon og workshops.

Mer informasjon om seminaret 26. september finner du her.

Vis arrangement →
Regional fagsamling for opplæringsprogrammet Tidlig Inn 2023 i Vestland og Rogaland fylker
sep.
19.

Regional fagsamling for opplæringsprogrammet Tidlig Inn 2023 i Vestland og Rogaland fylker

KORUS Bergen inviterer i samarbeid med KORUS Stavanger, RKBU, RVTS og Bufetat Tidlig Inn- kommuner til regional fagsamling med fokus på erfaringsdeling og faglig påfyll.

Målgruppen for fagsamlingen er koordinatorer/ressurspersoner, veiledere, jordmødre, helsesykepleiere, leger og psykologer i kommuner som har deltatt eller skal delta i Tidlig Inn opplæringsprogrammet.

Foreløpig program:

  • "Hold meg i ditt sinn, mamma" - Psykologspesialist/Ph.D. Ulrika Håkansson, Førsteamanuensis Høgskolen i Innlandet

  • Refleksjonssamtale mellom terapeut og mamma i Cos

  • Kommuneerfaringer med ivaretakelse av gravide og småbarnsmødre med rusmiddelutfordringer

  • " Å bli født inn i utenforskap. Om å forebygge overføring av rusvansker mellom generasjonene" - Eli Marie Wiig, seniorrådgiver/ Ph.d. KORUS Sør

Påmelding her.

Vis arrangement →
Webinar om nettressursen «rusogvold.no»
sep.
19.

Webinar om nettressursen «rusogvold.no»

Webinaret vil introdusere tilbudet om kompetanseheving Rus og vold, som tilbys den nordligste landsdelen av KORUS Nord og RVTS Nord.

Nettressursen «Kompetanseutvikling Rus og Vold» er laget av RVTS og KORUS for å heve behandleres, miljøpersonells og saksbehandleres kompetanse på fagområdene rus og vold.

Nettressursen består av forskjellige kunnskapsmoduler om rus og vold. Noen av modulene gjennomføres som E-læring, og andre vil være workshop moduler. KORUS og RVTS skal bistå med å implementere nettressursen og de ulike kunnskapsmodulene i tjenestene.

Målgruppe for webinaret:
Ledere, behandlere, miljøpersonale og saksbehandlere i ulike deler av rus- og psykiske helsetjenester, både i kommunene og spesialisthelsetjenesten.

Sted: Teams

Mer info og påmelding: https://tinyurl.com/3pjbzawk

Vis arrangement →
NORSTELLA inviterer til SAMHANDLINGSARENA # 18
sep.
14.

NORSTELLA inviterer til SAMHANDLINGSARENA # 18

Er styringsstrukturen i forvaltningen et hinder for tverrsektorielt digitalt samarbeid? Hva er alternativet?

NORSTELLA inviterer til SAMHANDLINGSARENA # 18
Webinar 1, 14. september 2023 kl.10.00 - 11.30:

Tema: Hva er svakhetene ved dagens styringsmodell?

- Velkommen v/ daglig leder Agathe Tørris, NORSTELLA
- Økosystemer utfordrer styringsmodellen v/professor Bendik Bygstad, UiO. - Hvilke erfaringer har Digitaliseringsrådet med styringsstrukturen v/ Svein Kristiansen, Digitaliseringsrådet
- Samarbeid på tvers krever tillitsbasert styringsform v/ direktør @Idar Kreutzer, NHO
- Digitalt verdikjedesamarbeid innen sjømat v/adm. direktør Jon Arne Grødum, Sjømat Norge
- Hvordan fungerer samhandlingsmodellen mellom stat og kommune v/ avd. direktør Asbjørn Finstad, KS
- Q&A

Moderator for innlegg og debatt - Arild Haraldsen, Stratit

Meld deg på her: https://lnkd.in/drDJytCZ

Vis arrangement →
aug.
17.

Nasjonalformua: Utanforskapet – vår største unytta ressurs?

Har vi råd til den omfattande utanforskapen? Er det på tide å lære av oljefondet, og etterspørje meir aktiv forvalting av humankapitalen vår? Vi inviterer til samtale under Arendalsveka.

Vi snakkar stadig om korleis vi skal forvalte oljepengane for å auke og få mest mogleg ut av denne formua, og har etablert oljefondet, eller generasjonsfondet som det også blir kalla, for å sikre at framtidige generasjonar også skal få utbyte av verdiane vi har i dag.

Oljefondet utgjer snaue 10% av nasjonalformua vår, medan verdien av noverande og framtidig arbeid utgjer 74%. Likevel snakkar vi ikkje om korleis vi skal forvalte humankapitalen vår, så å seie sette den i arbeid, til beste for fellesskapen. Når 20% av denne formua ikkje er i bruk (fordi så stor andel av befolkninga i arbeidsfør alder står utanfor arbeidslivet) tilsvarar det heile oljeformua og finanskapitalen vår, og det er naturleg å spørje om vi har råd til å delvis la den stå urørt.

Det er bakteppet for ei samtale mellom sentrale aktørar i samfunnet og arbeidslivet under Arendalsveka. Samtala vert innleia med mellom anna desse innspela:

- Nasjonalformua – frå passiv forvalting til meir risikovilje? v/Tuva Moflag, fraksjonsleiar, Arbeids- og sosialkomiteen (Ap)

- Frå passiv til aktiv forvalting av humankapitalen v/Hans Christian Holte, direktør, Nav

- Korleis bør vi investere for å få eit samfunn der alle får muligheiter til å delta? Kva for avkasting kan vi forvente? v/Roger Bjørnstad, sjeføkonom, LO

- Korleis kan næringslivet skape verdiar ved investering i redusert utanforskap blant unge? Kva for avkasting kan vi forvente? v/Øystein Dørum, direktør for samfunnsøkonomi, NHO

Etter innspela følgjer ei samtale med temaet «Nasjonalformua: Utanforskapet – vår største unytta ressurs?»

Desse deltek:
- Tuva Moflag, fraksjonsleiar, Arbeids- og sosialkomiteen (Ap)
- Hans Christian Holte, direktør, NAV
- Roger Bjørnstad, sjeføkonom, LO
- Øystein Dørum, direktør for samfunnsøkonomi, NHO

Torbjørn Røe Isaksen, samfunnsredaktør i E 24, leier samtala og leier oss gjennom heile programmet.

Det strømmes på nett. Mer info her: https://www.facebook.com/events/6230465783733979/?ref=newsfeed

Vis arrangement →