Veien fra soning til arbeidslivet

Å ha en jobb å gå til og et kameratskap å være en del av er viktig i bekjempelse av et økende utenforskap. Sammen med aktuelle aktører vil Tverrfaglig.no styrke strukturene som gjør veien fra soning til arbeid bedre.

Utenforskap er et uttrykk som i dagligtale brukes om manglende sosial tilknytning til samfunnet. Uttrykket beskriver en situasjon der enkeltmennesker eller grupper av mennesker står utenfor samfunnet, for eksempel der de ikke deltar i arbeidsliv eller tar utdanning, eller der de mangler språklig eller kulturell tilknytning til samfunnet ellers (https://snl.no/utenforskap).  

 Samtidig som vi har et stort utenforskap i Norge, viser tall fra blant annet NAV og fra NHO at det er et betydelig behov for arbeidskraft i en rekke ulike bransjer.

Én gruppe som er utsatt for å havne, og forbli i, kategorien utenforskap er dem som soner en fengselsdom. Dette prosjektet handler om dem, og om veien videre fra soning til deltagelse i arbeidslivet.

Dette prosjektet skal skal bidra til å:

  1. utvikle samarbeidsstrukturene mellom de aktører som innsatte er i kontakt med før, under og etter soning.

  2. benytte fleksibiliteten i opplæringsloven for voksne til å utdanne fagarbeidere som næringsliv og offentlig sektor etterspør.

  3. redusere antall mennesker i varig utenforskap.

Prosjektet er tenkt gjennomført i henholdsvis Vestland og i Vestfold.

Redusere dobbeltutvikling

Vi vil i dette prosjektet etterstrebe å redusere dobbelutvikling. Det er mye godt arbeid som handler om inkludering og bekjempelse av utenforskap, og det er klokt å se ting i sammenheng.

Et enkelt Google-søk gir et inntrykk av omfanget artikler som handler om å bekjempe utenforskap:

  • setningen Sammen mot utenforskap ga 182.000 treff

  • Setningen Prosjekt mot utenforskap ga 82.400 treff

  • Setningen Sammen om inkludering ga 689.000 treff

  • Setningen Fra utenforskap til jobb ga 135.000 treff

Dette betyr ikke at flere prosjekter er unødvendige, men det indikerer at det kan være klokt å se om deler av metodikk som utvikles også kan være nyttig i andre prosjekter – i denne sammenhengen spesielt der hvor det søkes å matche kvalifisering med arbeidslivets behov for faglært arbeidskraft.

Gjennom å informere om prosjektet i ulike kanaler, vil vi undersøke om det er prosjekter som inneholder elementer som kan brukes inn i dette prosjektet – eller motsatt.

Å redusere dobbelutvikling er kostnadsbesparende og gir økt læring på tvers av fagmiljøer.  

Ønsker du å vite mer?

Ta gjerne kontakt på post@tverrfaglig.no