Sosial bærekraft er et sentralt begrep innen bærekraftsdiskusjonen, og det handler om hvordan samfunnet kan bygges og opprettholdes på en måte som fremmer velvære, rettferdighet og livskvalitet for alle.

Det betyr blant annet at alle mennesker har lik tilgang til ressurser, muligheter og rettigheter, uavhengig av kjønn, etnisitet, økonomisk status, eller andre sosiale faktorer.

Det handler om å bygge samfunn som er rettferdige og inkluderende, der ulikheter reduseres og alle kan delta fullt ut i samfunnet.

Sosial bærekraft betoner viktigheten av sterke, sammensveisede samfunn hvor tillit, solidaritet og sosiale nettverk er sentrale. Sosial kapital refererer til de relasjonene og nettverkene som binder folk sammen og gjør at de kan samarbeide og støtte hverandre.

Et bærekraftig samfunn sikrer gode levekår for alle, inkludert tilgang til helse, utdanning, bolig, og trygge arbeidsforhold. Livskvalitet er en viktig indikator på sosial bærekraft, der trivsel, helse og tilfredshet i befolkningen står sentralt.

Alle individer har rett til å delta i beslutningsprosesser som påvirker deres liv. Det fremmer menneskerettigheter og legger vekt på at innbyggere skal ha mulighet til å påvirke politiske og sosiale strukturer.

Bærekraft handler om å skape samfunn som varer over tid - hvor utviklingen skjer på en måte som er balansert og hensynsfull overfor fremtidige generasjoner. Det betyr å bygge institusjoner, infrastrukturer og sosiale systemer som er robuste nok til å møte fremtidige utfordringer.

Målet er å skape samfunn som er rettferdige, inkluderende, og motstandsdyktige, med høy livskvalitet for alle mennesker både nå og i fremtiden.

Les mer om FNs bærekraftsmål her