Her deler vi aktuelle rapporter som kan være interessante.
Dersom du vet om noe som bør deles her. så sender du det til oss på e-post post@tverrfaglig.no
-
Evaluering av FACT-team i Norge
Nasjonal kompetansetjeneste ROP har på oppdrag fra Helsedirektoratet gjennomført en forskningsbasert evaluering av de sju første FACT-teamene i Norge.
FACT (Flexible Assertive Community Treatment) er en samhandlingsmodell mellom spesialisthelsetjenesten og kommunen, og retter seg seg mot personer med alvorlige psykiske lidelser og med store og sammensatte problemer.
-
Fangehåndboka
Siden 1987 har Jussbuss gitt ut Fangehåndboka. Det har vist seg å være et vedvarende og stort behov blant landets innsatte for en helhetlig fremstilling av reglene som berører dem som gruppe.
De erfarer også at kriminalomsorgen selv bruker boka i sitt arbeid, og at pårørende synes den kan være nyttig for å sette seg inn i hverdagen til familie eller venner i fengsel.
Nå er Jussbuss ute med den 8. utgaven.
-
Barn og unge først – vårt felles ansvar
-
Barn, unge og straffegjennomføring
Boken Barn, unge og straffegjennomføring handler om hvordan vi opp gjennom kriminalomsorgens historie har straffet barn og unge og hvorfor og hvordan vi straffer dem i dag.
Boka gir oppdatert forskningskunnskap om hvem barn og unge i fengsel er, og hva slags forhold de lever under både i og på utsiden av fengsler.
-
Utfordringer og behov knyttet til helhetlig innsats for inkludering av barn og unge
En kartlegging fra Halogen av erfaringer og kunnskap med relevans for det målrettede samfunnsoppdraget for å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv.
-
Handlingsplan for trygg digital oppvekst
Handlingsplanen følger opp nasjonal strategi for trygg digital oppvekst, «Rett på nett».
Formålet med strategien er å utvikle en overordnet, framtidsrettet og helhetlig politikk på området. Strategien beskriver prinsipper og målområder for myndighetenes videre arbeid med digital oppvekst.
-
Nesten innafor
Forskningsprosjektet «Drawing the Line – utsatte, utøvere og institusjonelle rammer» er gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) som en del av et forskningsprogram om vold i nære relasjoner
-
SAMVERDI
I forsknings- og innovasjonsprosjektet SAMVERDI ser man nærmere på hvordan kommuner som driver med samskaping kan ledes og utvikles for å nå felles målsettinger om å skape verdier som er viktige for folk, fellesskap og bærekraftig samfunnsutvikling.
Nå er den første rapporten klar.
-
Erris Anti-bullying initiative
I perioden 2009-2011 ble et anti-mobbearbeid i Erris i Irland gjennomført.
Det var et prosjekt som har en bred involvering av lokalsamfunnet i anti-mobbearbeidet.
-
Mobbing i skolen
Denne rapporten NTNU Samfunnsforskning er en analyse av resultatene fra Elevundersøkelsen skoleåret 2023/24 som omhandler mobbing i skolen.
Resultatene fra årets undersøkelse sammenlignes med tidligere års undersøkelser der det er mulig.
-
Riksrevisjonsrapport om bistand til unge utenfor arbeidslivet
I august 2024 kom Riksrevisjonen med en rapport om myndighetenes arbeid med å hjelpe unge utenfor arbeidslivet.
Konklusjonen er at arbeidet er kritikkverdig.
-
Kunnskapsoppsummering om barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter
Formålet med denne kunnskapsoppsummeringen er å få bedre oversikt over norsk og nordisk forskning om barn og unges deltakelse i fritidsaktiviteter og hva den finner om barrierer og drivere for deltakelsen, samt å identifisere kunnskapshull og behov for framtidig forskning på området.
-
Rektor og tillitsvalgte sammen om det gode arbeidet
Denne masteroppgaven er en kvalitaitv studie som baserer seg på semistrukturerte intervjuer med rektorer og tillitsvalgte i videregående skole, hvor hensikten er å undersøke hvordan samarbeidet oppleves for deltagerne.
-
Helsehjelp til barn i barnevernet
Hovedmålet med rapporten er å undersøke om barn og unge som enten er i barnevernsinstitusjon, i fosterhjem eller som får tiltak i hjemmet, får den helsehjelpen de trenger.
-
Identifisering og foredling av prosjektgullet på fosterhjemsområdet
En oversikt, analyse og anbefaling om hvilke produkter som bør videreforedles, evalueres og gjøres tilgjengelig for kommunene i Vestland.
-
Barn, unge og kriminalitet
Hvordan forhindre at barn og unge kommer inn i eller fortsetter med en kriminell løpebane?Oppsummering og vurdering av virksomme tiltak, behandling og organisering.
-
Kjennetegn ved barn og unge som begår kriminelle handlinger og virkninger av straff
I denne rapporten har forfatterne ved bruk av registerdata studert omfanget og sammensetningen av barne- og ungdomskriminalitet, kjennetegn ved barn og unge som begår kriminelle handlinger og deres livssituasjon i etterkant av straff.
-
StatusUng 2024
En rapport om hvordan det står til med unges psykiske helse.
Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på oppdrag for Mental Helse Ungdom.
-
Evaluering av kjernegruppeforsøket
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har på oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) gjennomført en evaluering av kjernegruppeforsøket som er et av tiltakene i departementsstrategien Gode hver for oss. Best sammen (2021-2025)
-
Rapport: Overgang skole arbeidsliv for elever med utviklingshemming
NTNU Samfunnsforskning har skrevet en rapport om overgangen fra skole til arbeidslov for menneske med utviklingshemming.
-
Ungdata
Hvordan er det å vokse opp i ulike steder i Norge?
På Ungdata-sidene kan du bruke kart til å finne og sammenlikne tall fra kommuner. Du finner resultater for ulike tema som rus, venner, framtid og mange flere.
-
Musisk medborgerskap – en studie av musikkverksted i forebyggende arbeid for unge
Denne artikkelen utforsker erfaringene til et utvalg ansatte i en av landets kommuner med bruken av musikk som et forebyggende verktøy i møte med ungdom i risiko for utenforskap.
Nyere forskning indikerer at musikk kan ha et unikt potensial i forebyggende barne- og ungdomsarbeid ved å gi barn og unge en følelse av mestring gjennom deltakelse i musikkaktiviteter.
-
Inkluderende samfunnsbygging og gode liv for barn, unge og framtidige generasjoner i Trondheim
Denne utredningen handler om en av de største samfunnsflokene vi står ovenfor i det 21. århundret – ikke bare i Trondheim, men også nasjonalt og internasjonalt; økende sosiale ulikheter, og at alt for mange barn og unge mangler reelle muligheter til å delta og bidra i fellesskap og samfunn.
-
Opptak: Behov for en mer helhetlig strategi for livshendelser?
14. mai arrangerte Digitaliseringsdirektoratet et møte om livshendelser og strategien for å ha et helhetlig system for det.
Livet leves på tvers av offentlig, privat og frivillig sektor. Vi må jobbe sammen for å løse brukernes behov. Utfordringen for mange virksomheter er at det er krevende å se og jobbe med helheten i en livshendelse eller livssituasjon.
Møtet ble streamet og her kan du se opptaket
-
Lovverk - NAV
Når man skal samarbeide på tvers av sektorer er det sentralt å ha en oversikt over potensielle samarbeidspartnere, og hvordan de jobber.
Det er også nyttig å vite noe om hva som regulerer arbeidet deres - altså hvilke lover, forskrifter og styringsdokumenter de forholder seg til.
For NAV er NAV-loven er sentral, også en lang rekke andre lover spiler inn.
-
Bedre skolestart i Trondheim Kommune
Denne rapporten er en oppsummering av følgeevalueringen av Bedre skolestarts pilotprosjekter på Åsvang og Utleira skole i Trondheim Kommune.
I rapporten kan du blant annet lese om overgangspedagog og om hvordan det har fungert å gjøre overgangen mellom skole og SFO mindre tydelig.
-
Rapport: frafall i videregående opplæring
Her er en kunnskapsoppsummering om frafall i videregående opplæring
-
Kompetansekartlegging i arbeidslivet
På oppdrag fra YS har NIFU laget e notat m kompetansekartlegging i arbeidslivet.
-
Unges spill-vaner 2023
En fersk undersøkelse, utført av Ipsos for Blå Kors om unges spillevaner, viser en økende aksept blant foreldre for barns gaming, samtidig som bekymringen også stiger.
Tidsbruken, avhengighet og at barnet skal bli for lite sosialt er det som bekymrer foreldre mest.
-
Praksisfellesskap i endring i norsk grunnskole?
Praksisfellesskap i endring i norsk grunnskole? Læreres erfaringer med tverrfaglig samarbeid om elevers faglige og sosiale mestring
-
Om radikalisering
Betydningen av psykisk helse for forebyggings apparatets forståelse og håndtering av radikalisering og voldelig ekstremisme
-
Foredrag om barnevernet
Mange er nysgjerrige og usikre på hvordan barnevernet jobber. På Bufdir sine nettsider kan du se et foredrag laget for den kommunale barnevernstjenesten, og er tenkt brukt i møter den har med andre tjenester i kommunen som møter barn i jobben.
-
Forenkle og forbedre
I Hurdalsplattformen fra oktober 2021 varslet regjeringen Støre at den ville utrede en sterkere tematisk organisering av den psykiske helsetjenesten for å forbedre kvaliteten og få ned ventetidene.
Høsten 2022 ble det nedsatt et ekspertutvalg som skulle foreta utredningen.
-
Webinar: tverrprofesjonelt samarbeid i skolen
NTNU har laget et webinar om tverrprofesjonelt samarbeid i skolen.
Webinaret handler om tverrprofesjonelt samarbeid i skolen, med hovedvekt på skoleinternt samarbeid mellom lærere, helsesykepleiere og sosialfaglig ansatte. Ekornes belyser viktige faktorer for å lykkes med slikt samarbeid og gir eksempler på områder og måter å samarbeide på, både på individ- og systemnivå.
-
Velferdspolitiet
En masteroppgave fra Politihøyskolen.
Denne oppgaven undersøker hvordan et utvalg representanter fra det kriminalitetsforebyggende apparatet forstår kriminalitet og ungdom som begår lovbrudd.
-
Rapport om rusbruk blant ungdom i Bergen (2023)
Utekontakten i Bergen kommune har utarbeidet en rapport som peker på både enkeltstående og strukturelle utfordringer knyttet til unges bruk av rusmidler.
-
Webinar om partssamarbeid
Et webinar fra Arbeidstilsynet i Trøndelag om partssamarbeid i offentlig sektor.
-
Hvordan går det med integreringen i Norge?
Indikatorer, status og utviklingstrekk i 2023
-
Se hele meg
SE HELE MEG er et læringsprogram for å styrke åpenhet og dialog mellom pasienter, familier og hjelpere. Læringsprogrammet bygger på TV-serien Stemmene i hodet som gikk på NRK vinteren 2017.
-
En rapport som handler om skolemiljøansattes roller og kompetanse i laget rundt eleven
-
Digital Badges and Credentials toolkit
En ressursside som blant annet Folkeuniversitetet står bak.
-
Community Music Therapy in the United States: A Thematic Analysis
-
Fagorganisering som strategi for profesjonsfaglig innflytelse på arbeidsplassen
En analyse av hvordan fagforeninger i offentlig sektor konseptualiserer arbeidsplasstillitsvalgtes rolle
i faglig utviklingsarbeid
-
Spørsmål til Skole-Norge
Analyser og resultater fra Utdanningsdirektoratets spørreundersøkelse til skoler og skoleeiere høsten 2021.
-
Nye muligheter i sosialpolitikken
Tankesmien Agenda har skrevet et notat som gjennomgår sentrale trekk ved sosialpolitikken i Norge og med forslag til hvordan systemet bør endres.
-
Rapport om Tørn-prosjektet
I 2020 mottok KS midler fra Helsedirektoratet til det nye prosjektet "Kvalitet i kommunenes helse- og omsorgstjenester gjennom nye arbeids- og organisasjonsformer", som etter hvert fikk navnet Tørn og slagordet «Sammen om fremtidens helse og omsorg»
-
Rapport fra Korus
Korus har laget en rapport om kompetanse, samarbeid og samhandling i norske kommuner.
-
Ungdomsfokusert tjenestedesign
-
Gladsaxestrategien
Den danske kommunen Gladsaxe har lagt FNs bærekraftsmål til grunn for sitt arbeid i kommunen. De kaller dette for Gladsaxestrategien.
-
Ut av blindsonene
Strategi for et samlet kunnskapsløft for utsatte barn og unge.
-
Rapport: Trøbbel i grenseflatene
Det statlige 0-24 samarbeidet er avsluttet og det er laget en sluttrapport som heter “trøbbel i grenseflatene”.
-
Tverrfaglig samarbeid og ledelse på oppvekstfeltet
På oppdrag fra bydelene Alna, Bjerke, Grorud, og Stovner i Oslo kommune dokumenterer rapporten en omfattende kartlegging av tverrfaglig samarbeid innen tjenestene på oppvekstfeltet.
-
Samling tverrsektoriell samarbeid #1
-
Samling om tverrsektoriell samarbeid #2
-
Politiets og barneverntjenestens tverrfaglige samarbeid – til barnets beste?
En masteroppgave fra OsloMet som ser nærmere på samarbeidet mellom politiet og barnevernstjenesten.