For å vite litt om hva som foregår rundt i kommune-Norge innenfor samarbeid på tvers, slik at det er mulig å få inspirasjon og lære av hverandre har vi sendt ut forespørsel til kommuner om hvordan de arbeider.

Trondheim Kommune har gitt sin tilbakemelding, og her kan du lese litt av det de gjør for å sikre gode, helhetlige tjenester for innbyggerne sine.

Skrevet av: Anders Nordanger

Universitetskommunen TRD3.0 (Trondheim kommune + NTNU)er et eksempel på en måte å tilnærme seg de store utfordringene som offentlig sektor står ovenfor (www.universitetskommunen.no).

Tilsvarende samarbeid er etablert mellom en rekke kommuner og akademiske instituasjoner (www.ks.no/fagomrader/forskning-og-utvikling- fou/forskning-og-utvikling/samarbeid-mellom-kommuner-og-universitet/).

Innenfor disse samarbeidene utvikles det ny kunnskap som kommunene kan bruke som grunnlag for tjenesteinnovasjon. Det innebærer også betydelig pilotering av nye løsninger.

I sammenheng med over kan det være greit å være klar over satsingen på Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF: https://www.ks.no/fagomrader/helse-og-omsorg/helsetjenester/ksf/kommunenes-strategiske-forskningsorgan-ksf/ ).

Det pågår for øyeblikket to piloter for denne modellen. Trondheim kommune er motorkommune for KSF pilot Midt, som utvikles i samarbeid mellom alle kommunene i Trøndelag.

DigiTrøndelag: https://www.digitrondelag.no/omdigitrondelag

Områdesatsinger i Trondheim: https://www.trondheim.kommune.no/aktuelt/om-kommunen/annet/prosjekter-fra-a-a/omradesatsinger-i-trondheim/ Kontaktperson: Tonje Bostad

Ungt utenforskap: et større arbeid for å identifisere kunnskapsbaserte tiltak på kommunenivå for å inkludere flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv.

Program for bærekraftige helse- og velferdstjenester: Bygger opp under målsettingen om at flest mulig bor hjemme, at de får hjelp til mestring og at ressursene brukes på en bærekraftig måte

Miljøpakken: http://www.miljopakken.no/

Et enklere NAV (søknad til Forsøkskommuneordningen)

Innføring av porteføljestyring for hele kommunen

Vi har også spurt om hva som hindrer og hva som støtter oppunder gode samarbeidsprosesser. Trondheim Kommune trekker frem følgende:

Når det gjelder hva som hindrer gode samarbeidsprosesser, er stikkord som finansiering, organisering, spesialisering og stor belastning kjente faktorer som påvirker også Trondheim kommune. Behovet er noen flere medarbeidere med “brobyggerfunksjon”.

Samtidig støttes samarbeidsprosesser av en klar vilje og erkjennelse i kommunen av betydningen av samarbeid på tvers av direktørområdene for de framtidige kommunale tjenestetilbudene. Dette underbygges i kommuneplanens samfunnsdel Trondheimsløftet (https://sites.google.com/trondheim.kommune.no/kommuneplanen/samfunnsdelen