Hva skjer i en barnevernssak?

Etter vår erfaring er mange av de som ikke til vanlig har med barnevernet å gjøre, usikker på hva som skjer dersom man melder en sak. Litt mer kunnskap om gangen i en barnevernsak, barnevernets mandat og rolle kan være til hjelp og gi trygghet til ansatte som skal forholde seg til det å sende eventuelle bekymringsmeldinger.  

Skrevet av: Anders Nordanger

Ett av målene med Tverrfaglig.no sine tverrsektorielle frokostmøter er å gjøre tjenestene og aktørene som jobber med barn- og unge bedre kjent med hverandre, og dermed også senke terskelen for kontakt. Forhåpentligvis er det også mulig å skape bedre tjenester sammen, eller å løse utfordringer på et lavest mulig nivå.

Vi har gjennom årene vi har drevet med dette sett noen spennende samarbeid utkrystalisere seg. Barnevernet er en av de aktørene vi opplever det er en del usikkerhet knyttet til. Ansatte i små stillinger eller hos aktører som til vanlig ikke er i kontakt med barnevernet kan oppleve det som vanskelig og utrygt. Noen vil tenke at konsekvensene blir veldig store.

Bildet til høyre viser gangen i en sak fra det blir mottatt en bekymringsmelding, og den videre saksgangen.

På Bufdir sine nettsider ligger det mye materiell som kan være nyttig å se på. Til eksempel ligger det et foredrag laget for den kommunale barnevernstjenesten, og er tenkt brukt i møter den har med andre tjenester i kommunen som møter barn i jobben.

I foredraget fortelles det om barnevernets rolle og ansvar, samt hva de som blir urolige eller bekymret for et barn skal gjøre. I foredraget sies det også noe om kravene til og mulighetene som ligger i godt samarbeid mellom tjenestene.

Trygg her for å se (lenke til youtube)

Se ellers Bufdir sine nettsider: www.bufdir.no

Neste tverrsektorielle frokostmøte blir i Bergen 26. januar 2024. Temaet er Bergen Kommune sine planer på oppvekstfeltet. Dersom du ikke kan delta fysisk, er det mulig å følge det digitalt. Trykk her for mer info om tidspunkt og påmelding.

Trykk her for å følge Tverrfaglig.no på Facebook. Du kan også bli medlem i Tverrfaglig.no sin ressursgruppe, som er en lukket facebookgruppe hvor det er mulig å stille spørsmål og dele informasjon med andre som er opptatt av samarbeid på tvers. Gruppen finner du her.