Nettverksveileder i skole

Sarpsborg kommune har i 2024 hatt en pilot med nettverksveileder med arbeidsted på Sandesundsveien barneskole som ansatt i barneverntjenesten. Målet med piloten har vært å lykkes med tidligere innsats for utsatte barn og unge.

Kommuneledelsen valgte å satse på forebygging og piloten ble finansiert av kommunens innovasjonsfond. Det er nå besluttet å gjøre ordningen permanent og øke til totalt fire hele stillinger.

Stillingene er organisert som en del av barneverntjenesten og inngår i barnevernets faglige utvikling. Piloten har gitt kvalitative gevinster i form av tidligere innsats i alder og problematikk for barn og familier. Dette vil på sikt kunne føre til besparelser for kommunen.

Nettverksveilederen har bistått i arbeidet rundt mer enn 50 barn og familier i denne perioden. Nettverksveileder deltar i drøfting ved bekymring knyttet til enkeltelever og grupper: herunder deltar i skolens tiltaksteam, sos.ped team, miljøveilederteam og utviklingsteam.

Nettverksveileder bidrar med barnevernfaglig kompetanse og kommer med innspill til hva som kan gjøres videre og hvilke instanser som eventuelt bør kobles på.  

Fremover skal nettverksveilederne i enda større grad kobles på arbeidet i barnehagene i kommunen. Arbeidssted for stillingen er ved kommunens barneskoler etter en behovsvurdering, og å følge opp tilhørende barnehager og andre relevante instanser.

I skolens ferier vil stillingen følge opp arbeidsoppgaver i barneverntjenesten for å holde seg faglig oppdatert.

I innsparingsprogrammet Bærekraft2030 ble barnevern pekt på som en særlig kostnadskrevende tjeneste for Sarpsborg kommune. Kommunen bruker mer penger på barnevern enn sammenlignbare kommuner.

Bakgrunnstall fra Kostra og barnevernsmonitor viser at kommunen bruker en betydelig andel av kommunens inntekter på barnevern. Det er også en betydelig høyere andel barn i Sarpsborg som mottar tjenester fra barneverntjenesten enn hos andre sammenlignbare kommuner.

Dersom du vil lære mer om dette kan du ta kontakt med: