Bort fra kravet om mastergrad i barnevernet

Regjeringen og Barne- og familieminister Kjersti Toppe har nye forslag til endringer i barnevernsloven som de nå sender ut på høring. Blant forslagene er det å legge til rette for mer variert kompetanse og erfaring blant ansatte.

For få år siden ble det bestemt at ledere og ansatte med kjerneoppgaver i barnevernet skulle ha mastergrad. Det skulle gjelde fra 2031. Dette kravet endrer de på nå, og legger opp til at personer kan oppfylle kompetansekravene på flere måter.

Skrevet av: Anders Nordanger

Regjeringens lovforslag er del av en kommende kvalitetsreform i barnevernet som har som formål å møte de viktigste utfordringene i barnevernssektoren.

Forslagene skal i følge Regjeringen bidra til å:

  • styrke barn og foreldre sin rettssikkerhet i barnevernssaker.

  • gi økt stabilitet i fosterhjem.

  • gi barn i institusjoner et tilbud som er i samsvar med deres behov for omsorg og beskyttelse.

  • bidra til at barn og familier opplever at barnevernet er tilgjengelig og har tilstrekkelig med tid og bemanning.

I følge Regjeringen vil endringene gi større fleksibilitet til å benytte seg av ansatte med ulik bakgrunn og kompetanse, og slik legge til rette for at det blir større bredde i erfaring og kompetanse i tjenestene.

I et intervju med Fontene stiller barne- og familieministeren spørsmål ved hvorvidt det er klokt at alle i barnevernet har mastergrad.

Tverrfaglig.no mener at det er viktig å anerkjenne at profesjonsutøvere fra samme faglig disiplin ser situasjonen med noenlunde samme faglige briller.

Selv om arbeidet holder høy kvalitet, risikerer man en faglig slagside som ikke tar inn over seg kompleksiteten i situasjoner som barnevernet som organisasjon håndterer.

Det tror vi best ivaretas gjennom et godt og bredt faglig felleskap hvor ulike perspektiver og faglige vinklinger møtes og brynes mot hverandre.

FO som organiserer mange av de ansatte i barnevernstjenesten har ikke tatt stilling til hvorvidt de støtter forslaget eller ikke. FO-leder Marianne Solberg sier til Fontene at FO har fått flere tilbakemeldinger fra medlemmer som jobber i barnevernet om dagens ordning.

Vi er opptatt av at det skal være høy kvalitet og kompetanse i barnevernet. Samtidig er det flere av våre medlemmer som opplever kravene som problematiske i praksis. De opplever at deres lange erfaring og kompetanse ikke blir verdsatt lenger, sier Solberg.

Andre er derimot svært kritiske til planene om å endre kravene. Her kan du lese et debattinnlegg i Fontene med tittelen makt uten kompetanse er farlig som handler om dette.

Tverrfaglig.no er enig med Kjersti Toppe om at det kan være klokt å legge til rette for at barnevernstjenesten har rom for ansatte med en variasjon av kompetanse og erfaring.

Det viktige er at tjenesten har høy kvalitet og at barn og familier som er i kontakt med barnevernet blir ivaretatt og får den hjelpen og støtten de trenger.

Mer informasjon om høringen finner du her.

Frist for å komme med innspill er 2. juli.

Bilde fra saken i Bergens Tidende. Foto: Terje Peders(NTB

Om Tverrfaglig.no:

Tverrfaglig.no er en sosial innovatør som jobber for å fremme samarbeid på tvers av faglige disipliner og sektorer. Vi jobber med utgangspunkt i FNs bærekraftsmål.

Vi fasiliterer møter og kobler aktører sammen.

Vår kompetanse spenner bredt innenfor områder som ungdomsarbeid, medvirkning, bærekraft, tverrsektorielt og tverrfaglig samarbeid,, partssamarbeid, fasilitering og strategisk kompetanseutvikling.

Et hovedelement vårt arbeid er det langsiktige perspektivet og hvordan ting henger sammen på tvers av fag og sektorer.

Vi mener at tverrfaglig og tverrsektorielt samarbeid er essensielt for å løse komplekse utfordringer. Ved å plassere brukeren i sentrum av vårt arbeid, jobber vi for å sikre at alle aktører forstår og anerkjenner brukernes behov på en langsiktig basis, selv når det går på tvers av deres primære virksomhetsområde.

Kontakt oss gjerne på e-post post@tverrfaglig.no

Tverrfaglig.no - fordi at alt henger sammen med alt